Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Dette kan du forvente av trafikklæreren din

Å ta førerkortet koster alt fra 15 000 kroner for de minste klassene, til over 50 000 for de største klassene. For de fleste av oss er det enormt mye penger, og det er viktig å være trygg på at du får det du har krav på fra trafikklæreren. Her er det vi mener du bør forvente.

En trafikklærer og en elev diskuterer kjøreøvelsene

De fleste av oss tar førerkort bare én gang (noen er så flinke at de mister den, og må ta oppkjøringen på nytt, men da slipper de å ta hele opplæringen på nytt også). 

[BAR|R]

Fordi man gjør det én gang, er man nødt til å stole på at trafikklæreren vet hva han eller hun gjør, og at du får den informasjonen du skal, når du skal, på en måte du forstår. 

Hva kan du forvente av trafikklæreren din?

Her er en liste over de tingene vi mener du kan forvente av trafikklæreren din.

1. At trafikklæreren bruker tid på deg

Dersom du har en trafikklærer som er opptatt med helt andre ting på kjøretimen, for eksempel mobiltelefon eller jobbing med kalenderen, så er det helt greit å si fra. Trafikklæreren har på ingen måte lyst til å dø, og jobber med kjøreprosessen på et veldig avansert nivå, så du skal ikke føle deg uttrygg med en gang trafikklæreren ser vekk fra veien, men det er viktig at du føler deg sett, og at tiden og oppmerksomheten til trafikklæreren går med til deg. Dessuten - reglene for mobiltelefon gjelder også for trafikklæreren.

[BAR|R]

2. At kjøretimene varer så lenge som avtalt

Noen ganger kan du oppleve at trafikklæreren blir forsinket, og det er menneskelig. Trafikklærere er (utrolig nok) bare mennesker. Men om du starter hver kjøretime med å bruke 15 minutter på sikkerhetskontroll av kjøretøyet, mens trafikklæreren skal drikke opp kaffen sin, så er det helt greit å si fra. 

3. At du får tydelige oppgaver

Ett ord som vi begynner å bli ganske lei av, er mengdetrening. Ikke fordi det er feil å trene mye, men fordi vi av og til hører at trafikklærere sier "i dag skal vi mengdetrene", eller "neste gang så må vi bare øve mer, til du blir trygg". Du skal få vite hva du må øve på, og hvordan du skal øve. Ikke nødvendigvis på den måten at trafikklæreren forteller deg det, for det kan være at du og trafikklæreren reflekterer dere frem til det sammen. Men du skal ikke forlate kjøretimen som et spørsmålstegn. 

[POLL]

4. At trafikklæreren følger opp viktige frister

Det er like greit å si det først som sist: Vær proaktiv! Les om teoriprøven og førerprøven hos oss, les hos Statens vegvesen, spør venner om hvilke erfaringer de har, slik at du vet hva opplæringen dreier seg om. Men, det kan ikke være slik at trafikklæreren ikke følger med på at du får gjort det du skal. 

5. At trafikklæreren registrerer opplæringen din

Obligatorisk opplæring skal registreres i et elektronisk system hos Statens vegvesen. Det skal skje senest 14 dager etter at opplæringen er gjennomført. Du kan enkelt sjekke på Statens vegvesens nettsider hva som er registrert hos deg. Noen trafikklærere venter med å registrere opplæring til alt er betalt. De har de ikke lov til (da får de heller ta forhåndsbetalt).

[BAR|R]

6. At trafikklæreren har alt i orden

Kjøretøyet skal være i forskriftsmessig og forsvarlig stand. Trafikklæreren også. Er noe gærent, kan du ta det opp.

7. At du får se undervisningsplanen

Alle trafikkskoler skal ha en undervisningsplan. Der står det hvordan trafikkskolen legger opp undervsiningen. Det kan være et veldig fint dokument for å bestemme hvilken trafikkskole du skal ta førerkort hos. Noen trafikkskoler har undervisningsplanen tilgjengelig på nett, mens andre ikke tørr å vise den frem - av en eller annen grunn.